Nova modalitat d'errada arbitral

Que els àrbitres són dolents és una afirmació que molta gent ratificaria sense dubtar-ho. Amb una mica més de bona fe, podem pensar que no ho fan amb mala intenció i que la seva és una professió en què s'han de prendre decisions en mil·lèsimes de segon i sota una pressió monumental, i per això s'equivoquen tant, encara que després cobrin la pasterada que cobren igualment.

Aquest cap de setmana, però, es va veure una cosa pràcticament inèdita, o com a mínim jo no recordo haver-ho vist mai. Corria la segona part del Deportivo - Vila-real, i el lateral esquerre dels gallecs, Filipe (sí, aquell que el Barça no va voler pagar el que realment valia) feia una de les seves internades ofensives tan habituals en ell. Per superar la defensa, el brasiler va fer-se una autopassada que, aprofitant la velocitat que portava, el deixava en posició immillorable per encarar cap al porter.

Però allà estaven el col·legiat Ramírez Domínguez i el seu àrbitres assistent per tallar la jugada per fora de joc! Sï, ho heu llegit bé. Un fora de joc en una autopassada. Apunteu-vos-la aquesta, perquè les barbaritats sempre es poden superar.

Tot segueix el seu curs

Una altra jornada que cremem, la cinquena, i les coses segueixes bastant iguals. Barcelona i R. Madrid es van passant el relleu del liderat a base de desbancar-se en temes de goal average, Vila-real i At. Madrid segueixen sense sortir dels llocs de descens, i el Xerez continua sense marcar. Tot i que, com a mínim, ja ha esgarrapat un punt, i a sobre a domicili. Però en aquesta jornada que ja hem deixat enera, han passat algunes coses més:

> Tot i que el resultat més repetit ha estat el 3-0 (en tres ocasions) i hi ha hagut un 0-4, ha estat la segona jornada amb menys gols marcats (25). A més, s'ha produït el segon empat sense gols de la temporada, en l'Espanyol - Xerez.

> Ibrahimovic segueix marcant un gol en cada jornada, i ja en porta cinc, amb el grandiós valor afegit que quatre d'aquests gols han servit per obrir el camí de la victòria.

> Ha estat també la jornada amb més empats (3).

> Xerez, At. Madrid i Vila-real, els tres dels llocs de descens, són també els tres equips que no han guanyat encara cap partit.

> Després de marcar l'últim gol de falta directa tres temporades enrera, el Deportivo ja porta dos jornades seguides marcant d'aquesta manera. Tot gràcies al seu nou especialista, Juca.

> L'Almería porta dos jornades empatant a 2 a les acaballes del partit (en aquesta contra el Racing, la passada contra l'At. Madrid).

I fins aquí les dades. Quan acabi la pròxima jornada, farem un post estadístic amb algunes dades que hem anat recopilant del que portem de temporada. I parlant d'aquesta pròxima sisena jornada, aquí en teniu els horaris previstos:

dissabte 18h
Tenerife - Deportivo

dissabte 20h
Barcelona - Almería

dissabte 22h
At. Madrid - Zaragoza

diumenge 17h
Xerez - Málaga
Vila-real - Espanyol
Valladolid - Athletic
Sporting - Mallorca
Getafe - Osasuna

diumenge 19h
Racing - València

diumenge 21h
Sevilla - R. Madrid

Atenció amb aquest últim partit, que és on hi ha més possibilitats que els blancs puguin perdre algun punt, tot i que l'any passat ja van guanyar al Pizjuán per 2-4.

foto: elmundodeportivo.com

La bipolarització anunciada

Trepidant ritme de partits de Lliga. Si el futbol no t'agrada, avui divendres serà el millor dia en una setmana pràcticament, ja que després de tres dies amb partits, demà i demà passat hi tornem de nou. De moment, però, no ens anticipem als esdeveniments i apuntem algunes coses que ens ha deixat la 4a jornada, en format intersetmanal:

> El Barcelona i el R. Madrid segueixen imposant la seva llei. Semblen no tenir rival, i la diferència ja es comença a notar a la classificació, ja que l'Athletic va perdre contra el Tenerife després de tres victòries i el València també va caure, en aquest cas a Getafe.

> La mitja de gols dels dos grans és superior als 3 gols per partit, i en només quatre jornades han aconseguit un diferencial de +11 en el goal average general.

> La classificació de màxims golejadors també va a tot ritme. Tres jugadors l'encapçalen i ho fan amb una mitja de més d'un gol per partit, més concretament cinc gols en quatre jornades: Villa, Messi i Cristiano Ronaldo. Ibrahimovic els segueix de prop amb quatre gols, un en cadascuna de les jornades disputades fins ara.

> A l'altre extrem dels bons números hi trobem el Xerez, que no ha puntuat encara i no ha estat capaç de marcar encara cap gol, a banda d'haver-ne enciaxat 11 en contra. Per si tot això fos poc, han marcat dos gols en pròpia porta. M'agradaria saber quants cops s'ha produït que un equip portés més gols marcats en pròpia porta que a favor seu amb quatre jornades disputades.

> La quarta jornada ha estat la que ha registrat més gols visitants (16). A més, i igual que va passar en la jornada 2, s'han marcat més gols visitants que locals. Precisament, han estat les dos jornades en què Barcelona i R. Madrid han jugat fora de casa.

> Dos equips que estan a Europa com Vila-real i At. Madrid estan protagonitzant les decepcions de la temporada de moment. Els dos ocupen llocs de descens, i només el Xerez, un recent ascendit que estrena categoria, ho ha fet pitjor que ells.

> Encara que sembli increïble, s'han donat més cops el 0-3 i l'1-4 (dos ocasions cadascun) que el 0-0 (només un cop, per sort).

I com hem dit, demà dissabte la Lliga segueix amb la seva cinquena jornada. Aquestos són els horaris i partits per aquest cap de setmana:

dissabte 18h
R. Madrid - Tenerife
Athletic - Sevilla

dissabte 20h
Málaga - Barcelona

dissabte 22h
València - At. Madrid

diumenge 17h
Espanyol - Xerez
Mallorca - Valladolid
Osasuna - Sporting
Almería - Racing

diumenge 19h
Zaragoza - Getafe

diumenge 21h
Deportivo - Vila-real

Foto: xerezcd.com

Tres històrics, tres líders, tres partits guanyats

Encara que no en féssim una esmena prèvia, la jornada 3 de Lliga ja la tenim al sac. Amb tres partits disputats, comença a veure's quins equips estan més en forma, i quins han començat més encantats que no pas una altra cosa. Aquestes són algunes de les coses que ens ha deixat aquesta tercera jornada:

> Els tres equips que sempre han jugat a primera divisió - R. Madrid, Barcelona, Athletic - són els tres equips que han guanyat els tres punts en tots tres partits i, per tant, són els tres colíders d'una classificació que per temes de goal average encapçalen els blancs.

> R. Madrid i Barcelona estan confirmant el seu altíssim potencial golejador superant els tres gols per jornada de mitjana. Una garantia de que aquest any serà dificilíssim superar a qualsevol dels dos equips.

> El Xerez no només és l'únic equip que encara no ha puntuat, sinó que tampoc ha estat capaç de marcar un gol. Bueno, sí, en va marcar un però en pròpia porta. Tot això l'ha conduït a ocupar l'última plaça per primer cop aquesta temporada.

> Aquesta ha estat una jornada molt golejadora, amb 39 gols (24 locals, 15 visitants). Això ha fet disparar la progressió de gols de tota la temporada, que se situa en 1127.

> Ha estat la jornada amb menys empats (1). I és que s'estan donant pocs empats aquest any, de moment 5 en 3 jornades.

> En tres jornades només s'han marcat dos gols de penal (Cristiano Ronaldo i Webó), i ja se n'ha fet un en pròpia (David Prieto pel Xerez).

> L'1-0 està sent el resultat estrella de la temporada, s'ha produït en 5 ocasions. Per primer cop, en una jornada un equip ha marcat 5 gols, i ho han fet dos equips: R. Madrid i Barcelona.

> 27 jugadors s'han estrenat com a golejadors aquesta temporada.

> Almeria, Valladolid, Racing i Sporting són els equips que ja han fet de tot: guanyar, empatar i perdre. 4 punts que els situen a tocar de la Europa League.

> Zlatan Ibrahimovic és l'únic jugador que ha marcat en tots els partits, un gol en cadascun.

I per sort la Lliga no s'atura durant aquesta setmana. Dimarts, dimecres i dijous hi haurà jornada, aquestos són els enfrontaments que tindrem:

dimarts 20h
Sevilla - Mallorca

dimarts 22h
Racing - Barcelona

dimecres 20h
Espanyol - Málaga
Xerez - Deportivo
Vila-real - R. Madrid
Valladolid - Osasuna
At. Madrid - Almería

dimecres 21h
Tenerife - Athletic

dimecres 22h
Getafe - València

dijous 22h
Sporting - Saragossa

Foto: www.athletic-club.net

Comença la temporada (segona part)

Ja em perdonareu alguns, però aquestes jornades de partits de classificació per a mundials i europeus són un rollazo. Veus algun resum de tant en tant, però més aviat poques coses interessants i trobes a faltar en excés les lligues. I més quan tot just ha començat la temporada. Ha estat només una setmana sense lliga, però personalment s'ha fet eterna. Sort que ara tenim unes quantes setmanes per disfrutar del campionat de la regularitat i també aviat de la Champions. Es podria dir, doncs, que la temporada comença aquesta setmana.

En aquesta segona jornada tindrem partits gairebé a tothora. Ens hi haurem d'anar acostumant perquè serà la tònica habitual. A mi ja m'està bé, mentre no facin els partits a les 3 de la tarda com va proposar en el seu dia cert president mediàtic amb ànsies de centre del món. Bueno, a lo que anem, els horaris i partits de la jornada són els següents:

dissabte 18h
Getafe - Barcelona
At. Madrid - Racing

dissabte 20h
Espanyol - R. Madrid

dissabte 22h
Sevilla - Zaragoza

diumenge 17h
Deportivo - Málaga
Vila-real - Mallorca
Tenerife - Osasuna
Sporting - Almería

diumenge 19h
Valladolid - València

diumenge 21h
Xerez - Athletic

Ja es veu a venir que aquest any hi hauran dissabtes en què molta gent es passarà tota la tarda al bar veient partits. En canvi, la gent de Canal+ se'ls veu més perjudicats, ja que de moment els dos partits que els ha tocat no semblen precisament els més atractius de la jornada.

Europa League: any 0

A l'endemà del sorteig de la Champions League, es va celebrar el de l'Europa League, tot i que sense tant rebombori mediàtic. Aquest any la UEFA ha decidit reestructurar la competició de la Copa de la UEFA canviant de format i de nom, deixant enrera l'estrambòtica fórmula de grups de 5 equips amb només un enfrontament amb la resta de rivals.

L'Europa League consta de 12 grups de 4 equips, d'on sortiran 24 dels setzefinalistes. Els 8 restants seran els tercers classificats de la Champions. Aquesta nova competició es disputarà els dijous quan hi hagi la màxima competició europea en dimart i dimecres. Però també es jugaran partits de l'Europa Cup en dimecres i dijous en les setmanes que no hi hagi Champions. Sembla ser que serà una competició de desgast amb tants partits. Veurem com ho soporten els equips.

Si voleu saber com van quedar conformats els grups, així com dates i altra informació útil, consulteu aquest link.

Foto: uefa.com

Champions League: els 8

Ja enfilem la recta final de dijous i això vol dir que tenim conformats els grups de la Champions League d'aquesta temporada. A priori no hi ha cap grup de la mort, ja que en cap hi ha tres gegants europeus. N'hi ha de complicats i algun d'assequible.

El Barça, Real Madrid i At. Madrid tindran les coses dures, però sembla que només tinguin un dels seus tres rivals a un nivell igual o superior que ells, per la qual cosa la classificació és més que assequible per tots tres. Pel que fa al Sevilla, ho té bastant fàcil per passar ronda.

Aquí teniu com han quedat els grups:

Grup A. Alemanys i italians no haurien de tenir gaires problemes per classificar-se, ja que per lògica haurien de ser bastant superiors al Maccabi i tenen l'obligació de véncer a un equip com el Girondins, encara que els francesos s'estan mostrant forts en aquest inici de curs.

Bayern
Juventus
Girondins
Maccabi Haifa

Grup B. Tot i no estar conjuntats amb cap superpotència futbolística, el Manchester haurà de lluitar molt i vigilar encara més amb CSKA i Wolfsburg, dos equips en alça que entraran amb moltes ganes i qualitat en aquesta competició. Els turcs del Besiktas són a priori els que menys possibilitats tindran de classificar-se.

Manchester
CSKA
Besiktas
Wolfsburg


Grup C.
Dos històrics com Milan i Real Madrid compartiran grup, amb l'alicient de veure a Kaka' altre cop a San Siro però vestit de blanc. Els xocs entre els dos equips prometen ser interessants, sempre i quan juguin quan encara estiguin per decidir coses. L'Olympique de Marseille intentarà que no tot sigui tan fàcil, i els de Zürich no tenen res a perdre.

Milan
Real Madrid
O. Marseille
Zürich


Grup D. L'At. Madrid encara ha sortit ben parat del fet d'estar en el tercer bombo del sorteig. El Chelsea és la referència d'un grup en què madrileny i portuguesos s'hauran de disputar, en principi, l'altra plaça que dóna accès a la següent fase. L'Apoel molt haurà de lluitar per donar la sorpresa.

Chelsea
Porto
At. Madrid
Apoel Nicosia

Grup E. Un altre grup que estarà bastant disputat. Tot i que el Liverpool es pot considerar un dels grans d'Europa, es mostra bastant irregular i això pot fer animar el grup. Els lionesos són els eterns aspirants a fer alguna cosa bona, i la Fiorentina sembla estar un esglaó per sota. Qualsevol punt que aconsegueixin els hongaresos del Debreceni ja serà tot un triomf.

Liverpool
O. Lyonnais
Fiorentina

Debreceni


Grup F. Barcelona i Inter no han de tenir excessius problemes per passar a la següent eliminatòria. El retorn d'Eto'o, Ibrahimovic i Maxwell a les que l'any passat van ser els seus camps serà un dels morbos d'aques grup. Complicat per al Dinamo i per al Rubin Kazan.

Barcelona
Inter
Dinamo de Kyiv
Rubin Kazan


Grup G.
El Sevilla ha estat de sort. Rangers i Stuttgart són dels rivals assequibles que li podien tocar, per no parlar de l'Unirea Urziceni. Pocs cops ho tindran tan fàcil com aquest any per passar de ronda. Un grup sense pesos pesants.

Sevilla
Rangers
Stuttgart
Unirea Urziceni


Grup H.
L'Arsenal ho ha de tenir bastant fàcil per classificar-se amb solvència en un grup on sembla que grecs i holandesos es disputaran l'altra plaça.

Arsenal
AZ Alkmaar
Olimpiacos
Standard Liège

 
©2009 Futbol a la graella | by TNB | Distributed by Mumbai Mania